Programforslag

Programforslag

Avreise fra Norge

Flyrute bestemmer når man har avgang fra Norge. Man mellomlander normalt på kvelden og har nattflyvning til Sri Lanka.

Dag 1. Negombo – Colombo 40 km
Transfer til Colombo, innsjekk på hotell og sightseeing

Det er 4 og ½ time tidsforskjell mellom Norge og Sri Lanka, og man lander i løpet av dagen, avhengig av hvilke flyselskap man benytter. Flyplassen ligger nord for Colombo, i Negombo. Med ny motorvei tar turen inn til Colombo ca. ½ time. Innsjekk på hotell, evt. lunsj og sightseeingtur på ettermiddagen. Colombo er øyas største by – en by som virkelig lever og syder av liv. Selv om Colombo er en by i rask utvikling, finner man mange steder med fortidens sjarm. Byen kan skilte med praktfulle bygninger i britisk kolonistil, med moskeer, kirker og hindutempler, parker og travle handels- og markedskvarter.

Dag 2. Colombo – Habarana 190 km
Elefantfarm i Pinnawala og huletempel i Dambulla

Dagens kjøretur gir mange inntrykk og opplevelser. Vi ser hvordan menneskene lever og arbeider i de små landsbyene som ligger langs veien. De dyrker cashewnøtter, selger gule kokosnøtter og fletter korger i en landsby, mens neste landsby kan skilte med møbelindustri, salg av gamle buss-seter og karosserideler. Mellom landsbyene imponeres vi av frodige rismarker, elver, små fossefall og en utrolig frodig natur. Underveis stoppes det for beinstrekk og man får smakebiter av det landsbyene har å tilby av nøtter og frukt. Elefanten er Sri Lankas mest berømte dyr og lever både vill og i fangenskap. Besøk ved en elefantfarm hvor forlatte unger blir oppfostret og trent til å arbeide. Dette er den eneste i sitt slag i verden. Lunsjrestaurant ved elven hvor elefantene hver dag kommer for å bade – dette er en helt spesiell opplevelse å være tilskuer til. Utpå ettermiddagen ankomst i den historiske byen Dambulla, kjent for landets mest berømte huletempler. Gåtur opp til utsiktspunkt hvor man får en storslagen utsikt over dette vakre landskapet. Her oppe imponeres man av et enormt huletempel bygget inn i fjellet med malte vegger og Buddhastatuer som er hogget ut av fjellet. Gled deg til vårt anbefalte bosted i Habarana de neste nettene – bungalower omkranset av en vakker hage midt i en nasjonalpark ved bredden av en idyllisk innsjø. En dukkert i lodgens svømmebasseng før kveldens middag anbefales. Dette hotellet har en middagsbuffet man aldri glemmer.

Dag 3. Habarana – Sigiriya 12 km
Sigiriyafjellet og elefantridning

Sigiriya er landets største og mest spesielle severdighet. Et festningsanlegg på en høy klippe, bygget i det 5. århundre. Når man står ved foten av denne steinen, ser den enorm ut. Stien og trappene til toppen tilbakelegges på en ca. 1 ½ time. Malte fresker på fjellveggen underveis. De som går helt til topps, belønnes med panoramautsikt! Blir du igjen ved bunnen av fjelltoppen, kan du nyte de vakre vannhagene som omgir foten av klippen eller ta en titt på de håndlagde suvenirer som selges. Man kan også gå halvveis opp til toppen og kommer da opp på et utsiktsplatå. Lunsj og et forfriskende bad, før en artig safari på elefantryggen står for tur. Fire personer sitter på en ”sofa” på elefantryggen og får en gyngende tur gjennom skog og elver i elefantens eget tempo. Det sies at elefanten trør så varsomt at han ikke knuser en maur en gang! I kveld er nok matlysten på topp når man går til bords. Her venter mange slags delikate retter med krydder, farger og smaker som er annerledes, men spennende og velsmakende.

Dag 4. Habarana – Polonnaruwa 50 km
Dagstur til oldtidsbyen Polonnaruwa

I begynnelsen av det 11. århundre ble Polonnaruwa hovedstad og hadde i århundrer mange vekslende herskere som alle ønsket å bygge og forskjønne byen. Men etter 250 år ble byen forlatt og oppslukt av jungelen. Først i det forrige århundre begynte arkeologer den møysommelige men spennende prosessen – å grave ut og gjenskape fordums stil og prakt. Du blir garantert bergtatt og fascinert av det som åpenbares, ruiner av en by med palasser, audienshall, kongelige bad, bibliotek, templer, paviljonger, dagobaer, kongestatue og en idyllisk kunstig innsjø. Her oppe kan man også besøke et treskjæringsutsalg, og får oppleve hvordan trematerialer blir omgjort til kunstferdige figurer og bruksgjenstander. Flotte suvenirer anbefales. Kjøreturen gir oss mange opplevelser, frodigheten er enorm – kokos- og bananpalmer, mango, papaya, avokado og ananas – alt kan dukke opp langs veien. Blomstrende trær i alle regnbuens farger, og er man heldig kan man plutselig oppdage en vill elefant delvis skjult bak et gummi- eller teaktre. På denne turen bør alltid kameraet være i nærheten! Tilbake i Habarana utpå ettermiddagen. Etter et forfriskende bad i bassenget, spabehandling eller en liten halvtime på ryggen, er man mer enn klar for en drink i baren før kveldens middag.

Dag 5. Fra Habarana til Kandy 100 km
Hjemmebesøk, batikk, treskjæring og krydderhage

Denne dagens inntrykk vil bli husket lenge. Kjøreturen er ikke lang, men opplevelsene står i kø. Hjemmebesøk hos en familie gir oss spesielle inntrykk av hvordan menneskene lever her inne i landet. Sri Lanka er kjent for sin vakre batikk og i en liten fabrikk får man en spennende innføring i den tidkrevende prosessen det er å trylle frem et imponerende batikkbilde. I fabrikkens utsalg finnes garantert noe som frister. Treskjæringskunst kan også legges inn før en krydderhage besøkes. Her kan man også spise dagens lunsj. Omvisning blant pepperkorn, muskatnøtt, kardemomme, kryddernellik, allehånde og kanel. Helbredende kremer for det meste blir man lett overbevist om at man trenger. Ankomst Kandy utpå ettermiddagen. Den gamle kongebyen og hovedstaden her oppe i høylandet er et av buddhismens kraftsentra, bygget rundt en fredfull innsjø omkranset av majestetiske fjellandskaper. Kandy har en karakteristisk arkitektur, og byens sentrum er en fornøyelig blanding av gamle butikker, markeder og et yrende folkeliv. Kandy er omgitt av skogkledde åser og vi anbefaler et hotell som ligger høyt over byen med en fantastisk utsikt.

Dag 6. Kandy
Tannens tempel, Botanisk hage, edelstener og silke

Sri Lankas mest betydningsfulle helligdom, Tannens Tempel, med Buddhas hjørnetann, er en stor og viktig attraksjon for srilankesere, nok litt uforståelig for oss som kommer fra en helt annen kultur. Dette er et levende tempel og det er underlig å se hva templer, religion og filosofi betyr for dette landets innbyggere. En vandring gjennom dette store og imponerende tempelet, barføtt og med tildekte skuldrer og knær, gir oss synsinntrykk og opplevelser utenom det vanlige. Den botaniske hagen er spesiell og fargerik, full av tropiske vekster og merkelig trær. En vandretur hvor krydderhage, orkidéhus, palme-allée, kjempebambus, kaktus, dobbelkokosnøtter, lotusblomster og papyrusplanter gror. Besøk på gull, sølv- og edelstensutsalg samt silkeforretning frister nok også.

Dag 7. Kandy – Nuwara Eliya 75 km
Teplantasjer og høyland

Dagens kjøretur går på smale og utrolig svingete veier. Vi får nærkontakt med naturen fordi bil eller buss ikke kan ha stort fart på denne strekningen. Flere små byer passeres, og en beinstrekk gir sjarmerende inntrykk. Så kommer teplantasjene i Pussellawa til syne, og arbeidere som plukker blad for blad og samler disse i store kurver som de har på ryggen. Selvfølgelig må man prøve å plukke litt selv også. over havet troner byen Nuwara Eliya, øyas høyst beliggende by. Engelskmennenes ynglingsby som de kalte Little England da de var kolonister på Sri Lanka. Her er mursteinshus med treutskjæringer i typisk britisk kolonistil, hager, parkanlegg og golfbaner slik engelskmennene ønsket det. Vi anbefaler derfor et sjarmerende hotell eller en høylandsvilla bygd i kolonistil hvis man overnatter her oppe.

Dag 8. Nuwara Eliya – Yala Nasjonalpark 170 km
Tefabrikk og safari

Et besøk på en tefabrikk er en god start på dagen før man sakte tar farvel med høylandet og nyter den storslåtte utsikten på vei inn i Yala Nasjonalpark. Safari med jeeper kjører oss rundt i nasjonalparken som er på over 120.000 hektar. I denne parken er man garantert å se ville dyr, og forhåpentligvis vil man få nærkontakt med en del av disse. En spesiell opplevelse å overnatter inne i parken på en av lodgene.

Dag 9. Yala Nasjonalpark – Galle 170 km
Strender
Fra sørkysten og opp mot Colombo har vi mange flotte steder å anbefale for deg som ønsker palmesus, kritthvite strender, nytelse og dager med sol og varme.