Reisetips

[slideshow post_id=»30″]

AGENT
Scandinavian Travels
82 A Ward Place
Colombo 7
SRI LANKA
Mail: sasha@scandinaviantravels.com

AMBASSADE
Den Norske Ambassaden ligger i Colombo og Grete Løchen er ambassadør.
Royal Norwegian Embassy, 49 Bullers Lane, Colombo 7. Åpningstider:
Mandag – torsdag 08.30 – 16.30 og fredag 08.30 – 14.00
Tlf: +94 115 5608700
Fax: +94 115 5608799
Mail: emb.colombo@mfa.no
Hjemmeside: www.norway.lk

BEKLEDNING
Lette sommerklær anbefales.
Solhatt, solbriller og komfortable sko eller sandaler når man oppholdes seg ved kysten.
I høylandet kan man få bruk for en genser eller jakke om kveldene.
Man behøver ikke å ta spesielle hensyn til bekledningen, med unntak av når buddhist- og hindutempler besøkes. Da må lår, knær og skuldrer dekkes til og sko og hatt/caps tas av.

DRIKKEVANNET
Kranvann bør ikke drikkes, så flaskevann anbefales som drikke.

ELEKTRISITET
Strømstyrken er 220 volt. Støpseltypene varierer på de forskjellige hotellene. Det anbefales derfor at du har med deg et støpselsett hjemmefra.

FORRETNINGER
Åpningstidene er normalt i tidsrommet 09.00 – 17.30 (mandag – fredag) og mellom 09.00 – 13.00 (lørdag). Nasjonale banker har åpningstider mandag – fredag mellom 09.00 – 15.00.

FLYREISEN
Flytidene på din billett er alle oppgitt i lokale tider. Husk å sjekke tidsforskjellen på transferflyplasser. Flyselskapene garanterer ikke å ta hensyn til spesielle ønsker vedr. plassering i flyet, men man kan forespørre ved innsjekk hvis man har ønsker om plassering (vindus-midtgang eller sete med bedre benplass). Spesialmat om bord kan forhåndsbestilles. Mht. flytende væsker i håndbagasjen, er det i henhold til EU-reglene kun tillatt å ta med beholdere med maks 1 dl. Væske, maks tilsammen gjennom sikkerhetskontrollen. Ha behagelige sko og klær under flyturen. De fleste flyselskap tillater 1 koffert pr. person som totalt veier samt håndbagasje. Har du overvekt, må det betales ekstra. Husk å ha lås på kofferten samt navnelapp. Om bord deles det ut et innreisekort (Entry Permit Card) som må fylles ut og leveres sammen med passet og visum i tollkontrollen. Et tollklareringskort (Custom Card) deles også ut om bord, og skal fylles ut og leveres ved utgangen, etter at bagasjen er hentet.
Ved utreise fra Sri Lanka skal kun passet vises i tollen, etter innsjekk av bagasjen.

HANDLING
Det er masse spennende å handle på Sri Lanka, til meget rimelige priser. Batikk, silke, trearbeider, edelstener, te, krydder og et vell av fargerike souvenirer. Det er ikke lov å ta antikviteter ut av landet. For å beskytte miljøet anbefales det ikke å kjøpe souvenirer laget av koraller, efenben, skillpaddeskall eller andre produkter som kommer fra dyr.

HELSE
Ta med nødvendige medisiner, samt kopi av foreskrevne resepter. Dersom du har spesielle behov eller allergier, bør du gi oss opplysninger om dette i god tid før avreise. Husk solkremer med høy faktor og gjerne myggbeskyttelse. Apotekene har godt utvalg av vanlige reseptfrie medisiner.

HYGIENE
Utenfor Norge kan bakteriefloraen være forskjellig. Fokuser på god hygiene og ha alltid hånddesinfeksjonsmiddel tilgjengelig. Toalettforholdene ute på landsbygda kan være enkle, ha derfor eget toalettpapir og våtservietter tilgjengelig. Vask og skrell frukt som kjøpes på markeder for å unngå magetrøbbel.

HÅNDBAGASJE
Vi anbefaler at nødvendige reseptbelagte medisiner tas i håndbagasjen. Ha med orginale resepter hvor ditt navn må stemme med navnet i passet. Ha også med et ekstra klesskift samt litt toalettsaker hvis din bagasje ikke kommer/ er forsinket. Ved nattflyvninger kan det være lurt med en jakke og et par sokker. En god bok gjør flyturen mer behagelig. Noen opplever at de serverte måltider om bord ikke er nok mat, ha litt kjeks, chips og sjokolade i veska.

INTERNETT
Internettforbindelsen er god. Noen hoteller har fri internett, på andre kan internett kjøpes.

KLIMA
Sri Lanka har tropisk klima. Lavlandet har tropisk regnklima med årlig nedbør som varierer mellom ca. 1000 mm i øst til ca. 2.500 mm i sørvestlige og sentrale strøk. I vest faller det mest regn i perioden mai – oktober når sommermonsunen blåser fuktig luft mot det asiatiske fastlandet, mens østkysten får mest nedbør i tidsrommet november – januar, med vintermonsunen.
Gjennomsnittstemperaturen i lavlandet ligger hele året på ca. 28 grader, med små variasjoner. I høylandet og fjellområdene er det noe lavere temperaturer.

KRIMINALITET
Det er liten kriminalitet på Sri Lanka. Men som alltid, når man er ute og reiser – pass på lommebok, kamera, mobiltelefon og verdisaker.

LENKER
Nyttige linker : www.srilankatourism.orgwww.lankalibrary.com www.tourism-srilanka.com
www.landsider.no/land/srilanka

LOKALE SKIKKER
Tradisjonell måte å hilse på gjøres ved at hendene plasseres sammen foran deg og man sier AYUBOWAN som betyr «må du få et langt liv». Den samme hilsen kan brukes når man sier adjø.
Ikke fotografer deg selv med ryggen foran et hellig monument eller sted, og ikke berør hellige statuer.

MAT
Sri Lanka har et spennende og eksotisk kjøkken med masse velsmakende mat. Hotellene har buffet både til frokost og middag og er en blanding av vestlig og srilankisk mat. Vi anbefaler gjester med søliaki til å ta med sitt eget brød hjemmefra. Dette kan oppbevares i hotellers fryserom, ved behov.

MOBILTELEFON
Det er god mobildekning på øya. Husk å slå av roaming på telefonen ved ankomst, slik at ikke unødvendige utgifter påløper. Oppdater deg om mobiltakstene dine før avreise.
Landskoder: Fra Norge til Sri Lanka + 94 / Fra Sri Lanka til Norge + 47.

PASS
Ved innreise til Sri Lanka må gyldig pass og visum forevises. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst og ha minst 2 blanke sider visering.

REISEFORSIKRING
Landets helsevesen dekker ikke utgifter til lege, medisiner og sykehusinnleggelse for turister. Husk derfor å ha reiseforsikring som dekker dette, samt hjemtransport. Sjekk også at din forsikring har bagasjedekning hvis din bagasje ikke skulle komme frem, bli ødelagt eller forsinket. Ha forsikringsbevis med, samt dine forsikringsvilkår.

SPRÅK
De offisielle språkene er Sinhala og Tamil, men de fleste snakker også engelsk.

SVØMMING
Rødt flagg på strendene bør respekteres, da anbefales det ikke å svømme ut i sjøen.
Tidevannet kan ha understrømmer, og store bølger kan forårsake det samme.

TAX-FREE
Man kan handle taxfree om bord på flyet og på flyplassen på Sri Lanka ved innreise. Kjøp ikke taxfree på flyplassen i Colombo ved utreise. Taxfreevarer som kjøpes utenfor EØS, (selv om ded er forseglet) kan ikke tas inn i Norge.

TAXI
De offisielle drosjene er gule. Dersom det ikke finnes taksameter, avtal prisen på forhånd.
Tuk-tuk-drosjer (3 hjulinger) florerer, men trafikksikkerheten er bedre i vanlige drosjer.

TIDSFORSKJELL
Sri Lanka ligger 4,5 timer foran Norge om vinteren. Når vi har sommertid i Norge, er tidsforskjellen 3,5 timer.

TIPS
Tips bør gis hvis man får forventet service. Dette gjelder på hotellrom og restauranter, til taxi, sjåfør og lokalguide.

VAKSINE
Det kreves ingen vaksiner ved innreise til Sri Lanka fra Norge. Som generell utenlandsreisende kan det anbefales å vaksineres mot polio, difteri og stivkrampe hvis det er mer enn 10 år siden du ble vaksinert. Havrixvaksine mot hepatitt A og gulsott kan også anbefales.

VALUTA
Valutaen på Sri Lanka heter srilankisk rupi (LKR). Vekslingskurs er f.t. følgende:
1 NOK = ca. 5 LKR
100 LKR = ca. 20 NOK

VEKSLING
Sri Lanka har lukket valuta, dvs. at du ikke får vekslet før ankomst. Vi anbefaler at man veksler på flyplassen eller tar ut penger på ATM-maskiner her. ATM-maskiner florer ikke på Sri Lanka, men finnes i de største byene. Det er varierende om hotellene har denne servicen. Hotellene har vekslingskontorså US Dollars og Euro kan veksles til LKR her. NOK kan man få problemer med å veksle.
Selv om man kjøper en reise som er betalt på forhånd, vil må få bruk for lokale penger. VISA- og Masterkort kan benyttes på hotellene og i store forretninger. Men handler man lokalt, betaler man i lokal valuta. Det anbefales derfor å veksle slik at man har lokal valuta tilgjengelig ved behov. Rupees kan veksles på flyplassen ved hjemreise, før innsjekk. Man vil fortrinnsvis fra tilbake valuta i US Dollars eller Euro. Tar vare på vekslingskvitteringer underveis, disse kan bli forespurt ved tilbakeveksling.

VISA/KREDITTKORT
VISA- og Mastercard er de mest vanlige kortene. American Express og Diners Club er også aksepterte betalingskort.
Vi anbefaler at du alltid har 2 kort når du er ute og reiser, i tilfelle et av kortene skulle bli borte eller ikke fungere. Husk også og sjekk om banken har sperret ditt kort for bruk på Sri Lanka og i de landene du mellomlander. Ved å kontakte banken, åpnes dette raskt.

VISUM

Visum kan kjøpes på flyplassen ved ankomst, eller søkes om og bestilles på nettet via www.eta.gov.lk Informasjon finnes også på www.srilankavisa.org/no/turistvisum-no/.
Kjøpes visum ved ankomst Bandaranaike Internasjonale Airport betales dette med US Dollars eller Euros. Kjøp av visa ved ankomst koster US Dollar 5 mer enn takstene under (online visa – betales med kredittkort)
Transit visa opp til 47 timer = gratis
Turistvisa for 3 – 7 dager = US Dollar 10
Standard/turistvisa opp til 30 dager = US Dollar 30

Skal man oppholde seg på Sri Lanka utover 30 dager, må Department of Immigration and Emigration kontaktes. www.immigration.gov.lk